
Faalangst
Faalangst
Letterlijk betekent faalangst de angst om te falen. Je bent bang dat ondanks een goede voorbereiding er een mislukking volgt. Eigenlijk is er vooraf al spanning en speelt de gedachte ‘het zal wel niet gaan lukken’ een grote rol. Faalangst ontstaat vaak bij een bepaalde taak waar een beoordeling of verwachting aan vastzit. Door de angst presteer je vaak onder je niveau.

Herken je jezelf in onderstaande klachten?
- Concentratieproblemen
- Slaapproblemen
- Somatische klachten zoals buik- en of hoofdpijn
- Moeite hebben om contacten te maken met leeftijdsgenoten of om deze te onderhouden
- Veel bevestiging vragen
- Gevoelig zijn voor kritiek
- Nooit tevreden zijn met hun eigen prestaties
- Blokkeren tijdens sportwedstrijden
- Geen vragen durven te stellen in de klas of antwoord te geven
- Niet aan huiswerk willen beginnen
- Boos, opstandig gedrag
Herken je jezelf in bovenstaande klachten dan kan er sprake zijn van faalangst.
Wat doet faalangst met je?
Naast bovenstaande klachten kunnen ook spierpijnen, een versnelde hartslag en veel zweten voorkomen. Dit heeft tot gevolg dat alle organen op een lager tempo gaan werken. Op langer termijn kan dit lichamelijke klachten veroorzaken zoals niet goed werkende darmen, lever en nieren. Ook het geheugen werkt, als gevolg van faalangst, minder goed. Doordat je meer spanning voelt en moeilijker in slaap valt, sta je ’s morgens minder fit op en kan je je overdag minder goed concentreren. Als gevolg hiervan raken mensen met faalangst in een vicieuze cirkel, die uiteindelijk kan leiden tot een depressie.
Wat kan ik voor je betekenen?
Door middel van individuele begeleiding of een groepstraining, maak ik je bewust van wat er in het lichaam gebeurt als je last hebt van faalangst. Hierdoor ga je de faalangst bij jezelf herkennen en word je duidelijk wat al deze nare lichamelijke verschijnselen veroorzaakt.
Vervolgens leer ik je allerlei oefeningen aan waarmee je de faalangst te lijf kan gaan oa:
- Een goede ademhalingsoefening
- Meerdere ontspanningsoefeningen
- Een anker oefening
- Belemmerende gedachten herkennen en deze leren omzetten in helpende gedachten
- Mindfulness oefeningen
- Leren stevig te staan
- Feedback leren ontvangen
Na de therapie/training ben je in staat faalangst bij jezelf te herkennen en kan je bewust oefeningen inzetten om deze sterk te verminderen of te laten verdwijnen. Op die manier kan je weer laten zien wat je kan zonder dat je gehinderd wordt door negatieve verwachtingen van jezelf.
Trainingen
Voor kinderen
Reiswijze start meerdere keren per jaar met de faalangst training ‘meer durven doen’ voor kinderen uit groep 4 en 5 en ‘positief denken’ voor kinderen uit groep 6, 7 en 8.
In deze training leren kinderen wat faalangst met hun lichaam doet, hoe te ontspannen en op welke manier negatieve gedachten te veranderen. Alle oefeningen krijgen zij mee in een map zodat thuis verder geoefend kan worden.
Voor ouders
Reiswijze organiseert voor ouders met faalangstige kinderen een oudertraining van 4 avonden. Tijdens deze avonden wordt uitgelegd wat faalangst is en wordt er dieper op de betekenis van het hebben van een kind met faalangst ingegaan.
Verder worden de oorzaken van faalangst besproken en wat de kracht van ons denken is. Ook krijg je handvatten hoe als ouder om te gaan met het gedrag van je kind met faalangst.

Kinderen
Ik vind dat kinderen vrij en onbezorgd in het leven horen te staan. Daar zijn ze kind voor. Er zijn echter steeds meer kinderen die dit niet meer kunnen. Ze maken zich zorgen, hebben buikpijn of hoofdpijn en slapen slecht. Kinderen durven bijvoorbeeld niet te zwemmen, zijn zenuwachtig voor toetsen of vragen geen vrienden te spelen. Voldoen ze wel aan de verwachting van de ander? In veel gevallen is er dan sprake van faalangst.

Jongeren
Veel jongeren voelen prestatiedrang. Voelen druk op school, thuis, in hun sport en in hun sociale contacten. Ze vragen zichzelf af; hoe kan ik mij het beste opstellen, wat verwachten ze van mij? Wie ben ik en wie wil ik zijn? 1 op de 4 jongere kan niet goed tegen deze druk en ontwikkelt faalangst. Zij gaan situaties vermijden en ontwikkelen concentratie- en slaapproblemen. Ook komen lichamelijke klachten als overmatig zweten, spierpijn, hoofd- en buikpijn vaak voor.

Volwassenen
Veel jong volwassenen staan onder druk. Willen presteren in hun studie, voelen angst op het rijexamen, hun eerste baan en krijgen steeds meer eigen verantwoordelijkheden. Ook volwassen kampen met grote verantwoordelijkheden als het hebben van een vaste baan, een partner of kinderen. Soms ontstaan er twijfels en onzekerheden. Vragen als; kan ik dit wel, wat wil ik of als dit maar niet gebeurt. Hierdoor ontstaat stress, een oppervlakkige ademhaling, verminderde nachtrust, concentratieverlies en vermijdend gedrag. Dit zijn symptomen van faalangst.